Aktuality

aktuality

Hackathon - Když data promluví

Jakub | 25.9.2023 | Všechny zprávy

Olomoucký kraj, Univerzita Palackého, město Olomouc a Inovační centrum Olomouckého kraje připravují projekt Hackathon. Víkendová akce si klade za cíl propojit lidi, kteří se budou podílet na vzniku zajímavých projektů. Zájemci se mohou hlásit už teď prostřednictvím webu hackathon.upol.cz, kde také najdou bližší informace. Čas mají do 6. října. Vítězové soutěže se pak mohou těšit na prestiž i zajímavé ceny.

„Účastníci dostanou otevřená data, pomocí kterých budou připravovat zajímavé projekty, jež budou mít potenciál zlepšit život v Olomouckém kraji. Hackathon propojí technické a humanitní obory, podnikatelskou i soukromou sféru,“ zdůraznil Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro SMART projekty a inovace.

Do projektu, který se uskuteční o víkendu od 20. do 22. října se mohou hlásit všichni lidé, kteří mají chuť pracovat na nových projektech a řešit aktuální problémy i výzvy, ať už jednotlivci nebo celé soutěžní týmy v počtu dvou až pěti členů. Vybrat si mohou z nabídnutých témat, řešením úkolů je provedou zkušení mentoři. Součástí akce bude také série přednášek předních expertů na související témata, např. úvod do problematiky evropské identitní peněženky nebo udržitelnost v praxi.

„Originální nápady a inovativní řešení. Právě tyto výstupy můžeme následně využít jako podněty pro zlepšení života ve městě. Ať už to bude aplikace, projekt, model, analýza nebo mapa. V našem případě poskytneme rámci Hackathonu účastníkům přístup k unikátním datovým sadám, které mohou využít při práci na inovačním projektu pro optimalizaci cyklotras ve městě,“ potvrdil za město Olomouc náměstek primátora pro oblast informatiky a Smart City Tomáš Pejpek.

Projekt nemíří pouze na IT experty, ale staví na interdisciplinaritě. To znamená, že do Hackathonu se mohou přihlásit zájemci ze všech oborů. Výstupem soutěže totiž nemusí být nutně jen technické projekty, ale také koncepty, hodnocení nebo analýzy současných problémů.

Organizací takto unikátního Hackathonu si z pohledu univerzity slibujeme především propojení studentů s praxí. Řešením vlastních nebo nabízených projektů prakticky uplatní své nabyté znalosti z výuky. Kromě toho jim odborní mentoři a tematicky zaměřené přednášky pomůžou překonat prvotní úskalí rozbíhajících se projektů, na co by byli v běžném životě sami. Zároveň, celé jejich snažení bude obohaceno tím, že se budou podílet na něčem reálně uplatnitelném a prospěšném pro mnoho lidí v Olomouckém kraji,“ shodli se organizátoři Jakub Koníček a Jaroslav Burian z Katedry geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci, která poskytne celé akci zázemí.


« zpět