Aktuality

aktuality

Sedmá družice Sentinel vypuštěna

| 2.5.2018 | Všechny zprávy

 

Ve středu 25. dubna byla na oběžnou dráhu vypuštěna v pořadí již sedmá družice Sentinel. Družice Sentinel-3B doplnila své dvojče Sentinel-3A. Jen 92 minut po startu vyslala družice Sentinel-3B první signály na stanici Kiruna ve Švédsku. Následně bylo ustanoveno datové spojení s operačním střediskem ESA v Darmstadtu, takže bylo možné převzít nad satelitem kontrolu.
Během prvních tří dnů probíhá prověřování všech systémů družice a jejich kalibrace. Rutinní operace se pak očekávají v řádu měsíců. Tímto startem bylo uzavřeno vynášení první řady misí Sentinel, které plní úkoly v rámci monitorování zemského pokryvu, oceánů a atmosféry pro program Evropské unie GMES/Copernicus.
Družice Sentinel monitorují například teplotu, barvu a výšku mořského povrchu, sílu mořského ledu, výskyt požárů, zdraví vegetace nebo hladinu vody v řekách a jezerech.
Více informací nejen k misím Sentinel naleznete na webu Evropské kosmické agentury.
Zdroj: Český kosmický portál

Ve středu 25. dubna byla na oběžnou dráhu vypuštěna v pořadí již sedmá družice Sentinel. Družice Sentinel-3B doplnila své dvojče Sentinel-3A. Jen 92 minut po startu vyslala družice Sentinel-3B první signály na stanici Kiruna ve Švédsku. Následně bylo ustanoveno datové spojení s operačním střediskem ESA v Darmstadtu a bylo tak možné převzít nad satelitem kontrolu.


Během prvních tří dnů probíhá prověřování všech systémů družice a jejich kalibrace. Rutinní operace se pak očekávají v řádu měsíců.

 

Tímto startem bylo uzavřeno vynášení první řady misí Sentinel, které plní úkoly v rámci monitorování zemského pokryvu, oceánů a atmosféry pro program Evropské unie GMES/Copernicus. Družice Sentinel monitorují například teplotu, barvu a výšku mořské hladiny, sílu mořského ledu, výskyt požárů, zdraví vegetace nebo hladinu vody v řekách a jezerech.


Více informací nejen k misím Sentinel naleznete na webu Evropské kosmické agentury.


Zdroj: Český kosmický portál


Přidat komentář

Jméno:

Komentář:

« zpět