Aktuality

aktuality

Přednáška Prof. Michaela F. Goodchilda

| 4.12.2014 | Všechny zprávy

Geografický ústav Masarykovy univerzity v Brně si Vás dovoluje pozvat dne 15. 12. od 15:00 na přednášku Prof. Michaela F. Goodchilda na téma Big Data and GIS.

Přednáška tohoto předního světového geoinformatika se uskuteční v Aule Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Kotlářská 2, Brno a uvede ji spolu s diskuzí prof. Milan Konečný.

Prof. Goodchild byl v letech 1997–2012 předsedou výkonného výboru Národního centra pro geografické informace a analýzu (National Center for Geographic Information and Analysis) a podílel se na významných projektech, které byly odstartovány v USA a později ovlivnily rozvoj v celém světě. Šlo zejména o rozpracování koncepce Digital Earth (Digitální planeta Země), která je v současnosti rozvíjena i v EU, Číně, Japonsku, Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě apod. Projekt navazoval na úspěšnou realizaci tzv. NSDI (Národní prostorové datové infrastruktury) v USA. Koncepce SDI byla uplatněna mimo jiné i při vytvoření nejvýznamnější geoinformační iniciativy EU - INSPIRE a je velice aktuální při tvorbě Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace ČR do roku 2020, která byla schválena usnesením vlády ČR ze dne 8. října 2014 č. 815, tzv. GeoInfoStrategie.

Více informací na webu GU PřF MU.


Přidat komentář

Jméno:

Komentář:

« zpět