Aktuality

aktuality

17. kartografický den

Jakub | 9.1.2023 | Všechny zprávy

V pátek 24. února 2023 se v Olomouci uskuteční v pořadí již 17. kartografický den, tradiční jednodenní seminář, který propojuje odborníky na různá témata s komunitou kartografů. Tématem letošního ročníku je Kartografie a zpravodajství.

Zpravodajství je jedna ze základních novinářských činností nebo činností zpravodajských služeb. Zpravodajství je definováno jako „organizované informování popisující děje, který jedinec nebo skupina lidí předává jiným lidem, přičemž daný jev se stal nebo nestal, popřípadě stane nebo nestane; jde zpravidla o zpravování veřejnosti o aktuálních událostech“. Zpravodajství může být politické, vojenské, sportovní, kulturní i jiné.

Účast přislíbili:

  • Vladimír Pískala, redaktor České televize, Redakce vědy,
  • Vladimír Kovařík, docent Univerzity obrany, v letech 2005-08 geograf Mezinárodního štábu EU v Bruselu, v roce 2009 náčelník geografického oddělení velitelství KFOR v Prištině,
  • Jan Marša, plukovník Generálního štábu AČR a ředitel VGHMÚř, v letech 2006-07 velitel 1. kontingentu AČR v silách MNF-I (Basra, Irák)
  • další doposud nepotvrzené přednášející nechceme prozatím oznamovat.

Těšit se můžete na řadu zajímavých informací: Jaké mapy zpravodajci používají? Jsou něčím odlišné od běžných map? Kdo zpravodajcům mapy připravuje? Jak rychle jim mapy dodávají? Seznamují se s terénem/situací z map? Jak s mapami pracují? Dokreslují si do map něco? A archivují je? Jaké mapy by si zpravodajci přáli?


« zpět